Glutenvrije oliebollen, twee bakmixen getest

Oliebollen, iedereen kent het wel. In Vlaanderen noemen we ze steeds smoutebollen. In Nederland worden ze oliebollen genoemd en is het een traditie om ze op oudjaar te eten. In België vind je ze vooral op kermissen.

Maar hoe maak je nu glutenvrij oliebollen? Voor deze blog werden 2 verschillende bakmixen uitgeprobeerd. Een bakmix van De Glutenvrije Bakker van Holland and Barrett en een mix van Peak’s.

Bij ieder recept staat dat je rozijnen kan toevoegen. Ik heb nog nooit oliebollen geproefd met rozijnen in. Dit wou ik dan toch ook eens proberen. Aan 1 van de mixen werden rozijnen toegevoegd, aan de andere niet, om zo het verschil te proeven.

Oliebollen mix van De Glutenvrije Bakker

Glutenvrije oliebollen

Deze oliebollen mix van De Glutenvrije Bakker is op basis van glutenvrij tarwezetmeel. Dus niet tarwevrij. De mix is wel lactosevrij als je een lactosevrije melk toevoegt aan het recept.

Aan deze mix moet je nog toevoegen: melk, ei, gist en eventueel rozijnen.

Op de verpakking staat enkel gist, niet of deze vers of gedroogd is. Hiervoor heb ik gedroogde gist genomen.

In dit recept werden geen rozijnen toegevoegd, zo krijg je de klassieke oliebol of smoutebol.

Oliebollen mix van Peak’s

Glutenvrije oliebollen

Ook deze mix van Peak’s is op basis van glutenvrij tarwezetmeel. Dus niet tarwevrij. De mix is wel lactosevrij als je een lactosevrije melk toevoegt aan het recept.

Aan deze mix moet je nog toevoegen: melk, ei, gist en eventueel rozijnen

Aan deze mix werden rozijnen toegevoegd om eens te proberen.

Proeven glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen

Beide mixen werden op hetzelfde moment gemaakt zo kon er goed geproefd worden van de verschillende mixen.

Beide oliebollen waren heel lekker. Knapperig vanbinnen. En zacht binnenin. Ze bleven ook langer krokant.

Ook de oliebollen met rozijnen vielen in de smaak.