Glutenvrij brood dat altijd lukt, ook als je geen bakker bent

Een lekker glutenvrij brood, het blijft een uitdaging. Glutenvrij brood is vaak heel droog en kruimelig. Veel opties zijn er ook niet. Gewoon bij de bakker een brood kopen kan niet. Wat ik toch nog altijd heel jammer vind.

Voor ons coeliakie patiënten is er glutenvrij brood in de diepvries of vacuüm verpakt. Vaak zijn deze broden niet zo lekker. Vandaar dat ik meestal mijn eigen brood bak. Dit doe ik sinds enkele jaren met een broodbakmachine. Zeer tevreden over, het brood lukt altijd en is ook nog eens lekker.

Ik heb een Panasonic met een speciaal glutenvrij programma. Hiermee lukt mijn brood iedere keer. Dit is dan ook mijn beste aankoop ooit! Het glutenvrije programma duurt 1 uur en 50 minuten, veel korter als het gewone programma.

Ingrediënten voor 1 glutenvrij brood

Bereiding

Het is vooral belangrijk dat de ingrediënten in de juist volgorde in de broodbakmachine gaan.

  1. Water
  2. Olie en zout
  3. Bloem
  4. Gist

Als laatste voeg ik meestal nog wat zaden of pitten toe. Ongeveer een 20 gram. Maar dit kan volledig naar eigen smaak. Hierin wissel ik wat af. Zonnebloempitten, sesamzaad of lijnzaad gebruik ik het meeste.

Glutenvrij brood
Glutenvrij brood

Ik heb zelf een snijmachine en snijd hier iedere middag de sneden af die ik eet. Als je het volledig brood in één keer snijd worden de overgebleven sneden vaak droger. Bewaren doe ik een plastic doos.