Glutenvrije vol-au-vent

Voor Kerstavond 2018 had ik glutenvrije vol-au-vent besteld. Omdat ik die avond weinig tijd had om te koken was dit een makkelijke oplossing. Maar de vol- au- vent was helemaal niet lekker, heel weinig smaak aan. Dit was een enorme tegenvaller voor mij en mijn gasten, zeker op Kerstavond. Dit kon zoveel beter! Daarom had ik dan ook direct het voornemen om het de volgende Kerst zelf te maken.

Ik ging op zoek naar een vol-au-vent recept dat snel klaar is. Want ook voor Kerstavond 2019 had ik niet veel tijd om te koken. Bij de meeste recepten die je tegenkomt moet je zelf een kippenbouillon maken enzo.. In dit recept gebruik je gewoon kippenbouillon en kipfilet.

Enkele keren op voorhand uitgeprobeerd. En… het was geslaagd, tijdens kerstavond 2019 hebben we genoten van een lekkere glutenvrije vol-au-vent. Ik deel graag met jou het recept.

Dit recept is ook lactosevrij en geschikt voor het laag – Fodmap dieet. Moet je geen rekening houden met Fodmap’s? Dan kan je op het einde ook nog wat gebakken champignons toevoegen aan de vol-au-vent.

Glutenvrije vol-au-vent
Glutenvrije vol-au-vent

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 kipfilets
  • 250 gram glutenvrij gehakt
  • 100 ml lactosevrije room vb. Alpro soja
  • 500 ml glutenvrije kippenbouillon vb. Sublimix
  • 40 gram lactosevrije boter vb. Dilea
  • 40 gram glutenvrije bloem vb. Schär
  • 1/2 citroen
  • Peper en zout

Bereiding vol-au-vent

  • Rol gehaktballetjes van het gehakt en kook in water tot ze gaar zijn.
  • Kook de kipfilets in ongeveer 15 minuten gaar in de bouillon.
  • Schep de kip uit de bouillon en snijd in reepjes.
  • Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer glad. Doe beetje bij beetje de bouillon erbij.
  • Laat al roerend indikken tot een gladde saus.
  • Kruid met peper en zout.
  • Meng de kip en gehaktballetjes door de saus.
  • Laat 5 minuten sudderen.
  • Voeg het sap van 1/2 citroen toe.
  • Voeg de room toe en warm nog even door.

Tips

  • Je kan de vol-au-vent ook invriezen
  • Citroen bij vol-au-vent? Jawel, heel lekker, het zorgt voor een frisse toets, zeker eens proberen.

En als afsluiter misschien deze lekkere tiramisu?