Vlozaad, een glutenvervanger, meer info hierover

Gluten is het eiwit in tarwe dat voor de elasticiteit in een deeg zorgt. Hierdoor zijn glutenvrije degen vaak heel plakkerig en moeilijk te bewerken. Ze missen de elasticiteit om een deeg goed te kunnen kneden. Wat een oplossing hiervoor kan zijn is het gebruik van een glutenvervanger. Zelf ben ik fan van vlozaad of ook wel psyllium vezels of fiberhusk genoemd. In het begin was ik er een beetje sceptisch tegenover omdat je vaak toch veel verschillende producten ziet in de glutenvrije wereld. Vlozaad wou ik toch eens proberen, en wat een verschil!! Met vlozaad is het deeg minder plakkerig en kan je het echt kneden. Het bakresultaat is ook een stuk beter, veel minder kruimelig. Ik ben dus zeker fan! In deze blog vertel ik je wat meer over de werking van vlozaad en hoe je dit kan gebruiken om glutenvrij te bakken.

Vlozaad
Vlozaad

Wat is het?

Vlozaad is een plant. De zaden worden geoogst, gedroogd en fijngehakt. Het bestaat voor 80% uit vezels en heeft de eigenschap om 20x het eigen gewicht in vocht op te nemen. Dit maakt dat het een ideaal bindmeel is voor glutenvrije baksels.

Hoe kan je het gebruiken?

Hoe meer vocht je in een recept hebt, hoe meer je moet gebruiken.

Voor een brood recept gebruik ik 1 eetlepel vlozaad per 500 gram bloem. Dit voeg je dan toe aan de hoeveelheid vocht in het recept. Laat dit mengsel een 10 minuten weken. Je krijgt dan een mengsel dat lijkt op behangerslijm. Voeg dit toe aan de andere ingrediënten en verwerk volgens het recept.

Voor een koekjesdeeg gebruik ik 1/2 eetlepel per 350 gram. Meng het vlozaad door de droge ingrediënten. Laat het deeg 1/2 uur tot 1 uur rusten in de koelkast. Zo kan het vlozaad zijn werking doen.

Waar kan je het kopen?

Vlozaad kan je in iedere dieetwinkel terugvinden. Het is verkrijgbaar in poedervorm. Het is vrij prijzig maar met 1pot kom je wel lang toe omdat je steeds maar weinig nodig hebt. Het is ook lang houdbaar.

Ook online kan je het kopen, bijvoorbeeld bij De Onlinedrogist.

Recepten

  • Quiche Lorraine, met zelfgemaakte bodem, door het toevoegen van deze glutenvervanger kan je het deeg makkelijk uitrollen.
  • Pizza met zelfgemaakte bodem