Glutenvrije quiche met zelfgemaakte bodem
Meestal maak ik mijn glutenvrij quiche met de kant en klare taartdeeg van Herta. Toch wou ik heel graag eens een quiche volledig zelf maken, dus ook de bodem. Voor dit recept ben ik vertrokken van een recept voor een quiche bodem met speltbloem. Dit heb ik dan aangepast naar een glutenvrije variant.
Aan het recept heb ik vlozaad, een glutenvervanger, toegevoegd. Vlozaad gaat het vocht in het deeg opnemen. Dit zorgt ervoor dat het deeg minder hard gaat plakken en dat je het makkelijker kan uitrollen. In deze blog vind je meer info over vlozaad.
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 250 gram glutenvrije bloem, ik gebruik hiervoor de NoGluten broodmix
- 5 gram droge gist
- 40 gram zachte boter
- 100 ml rijstmelk of amandelmelk
- 1 ei
- 1/2 eetlepel vlozaad
- snuifje zout
Voor de vulling:
- 2 eieren
- 3 preien
- 150 gram spekblokjes
- Amandelmelk
- Geraspte kaas
Bereiding glutenvrije quiche
BODEM
- Voeg het vlozaad toe aan de rijstmelk en laat een 10 minuten weken.
- Meng alle ingrediënten. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet rechtstreeks met elkaar in contact komen. Gebeurt dit toch dan verliest de gist zijn werking.
- Kneed het deeg totdat je een samenhangend geheel krijgt. Zelf doe ik dit steeds met een keukenrobot. Maar met de hand kneden kan ook.
- Laat het deeg rijzen, totdat de hoeveelheid verdubbeld is. Je kan het deeg laten rijzen op kamertemperatuur. Dit kan 2 tot 3 uur duren. Je kan het deeg ook laten rijzen in een oven van een 30°C. Dit gaat sneller.
- Vet ondertussen een springvorm van 26cm in. Leg op de bodem een bakpapiertje. Zo kan je later de quiche er makkelijker uithalen.
- Kneed het deeg na het rijzen nog eventjes door.
- Rol het deeg uit zodat het in een springvorm past.
- Bestrooi het deeg met wat bloem of een verkruimelde glutenvrije cracker. Dit kan het eventuele vocht dat vrijkomt van de groenten opvangen.
VULLING
- Bak het spek.
- Was en snijd de prei fijn.
- Voeg de prei aan het spek toe en stoof totdat deze gaar is. Laat het vocht wegdampen. Kruid met peper en zout.
- Bedek de taartbodem met de groeten.
- Laat opnieuw een 30 minuten rijzen.
AFWERKING NA HET RIJZEN
- Klop 2 eieren samen met een scheutje amandelmelk en kruid met peper en zout.
- Overgiet de groenten met dit eimengsel. Vul eventueel aan met nog wat amandelmelk.
- Doe hier een beetje geraspte kaas over.
- Bak in een voorverwarmde oven op 190°C. Bak ongeveer een 25 minuten.
Tip
- Je kan variëren in de groetensamenstelling.
- Prei met paprika en kippengehakt is ook een heel lekkere combinatie.
Heb je deze pizzabaguette al eens geprobeerd?