Glutenvrije frangipane taart

Glutenvrije frangipane taart, deze stond al langer op mijn planning om te maken. Deze taart is glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij en melkvrij

Als bloem gebruik ik de bloem van Schär, mix C. Deze is glutenvrij, tarwevrij en melkvrij.

Voor dit recept gebruik je best een harde boter. Bijvoorbeeld een roomboter. Laat de boter even op kamertemperatuur komen, zo kan je deze makkelijker verwerken in het recept. Door het in de koelkast plaatsen van het deeg gaat de de boter terug opstijven. Dit is nodig zodat je makkelijker het deeg kan uitrollen. Omdat ik dit recept ook graag melkvrij wou maken heb ik de margarine van Alpro gebruikt. Dit is een melkvrij én een harde boter.

Voor de bereiding van de taart heb de volgende benodigdheden nodig:

Glutenvrije frangipane taart

Ingrediënten taartbodem

Ingrediënten vulling

  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram glutenvrije bloem, ik gebruik hier de schär mix C.
  • 125 gram amandelpoeder
  • 6 eetlepels abrikozenconfituur
  • Enkele druppels amandelextract
  • 185 gram witte suiker
  • 125 gram malse boter, ik gebruik hier de margarine van Alpro
  • 3 eieren

Bereiding taartbodem

  • Weeg alle ingrediënten voor de taartbodem.
  • Meng alle ingrediënten 5 minuten tot een homogeen deeg
  • Laat het deeg 1 nacht rusten in de koelkast

Deeg uitrollen

  • Smeer je bakvorm in met wat boter met behulp van een kwastje.
  • Leg op de bodem van je bakvorm een bakpapier even groot als je bakvorm.
  • Bestrooi je werkvlak en deegrol met wat bloem.
  • Rol het deeg uit.
  • Het deeg moet groter zijn als je bakvorm, zodat je een rand krijgt.
  • Leg het deeg in de bakvorm en druk zachtjes aan.
  • Houd de restjes van het deeg bij voor de afwerking van de taart.
  • Prik enkele gaatjes in de bodem met behulp van een vork.

Bereiding frangipane vulling

  • Scheid de eieren.
  • Roer de boter zacht.
  • Voeg de suiker, vanillesuiker en eierdooiers toe aan de boter en meng tot een romige massa.
  • Voeg het amandelpoeder, bloem en amandelextract toe en meng tot een glad mengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder het beslag.

Afwerking taart

  • Smeer de abrikozen confituur uit over de bodem van de taart.
  • Doe hier bovenop de frangipane vulling.
  • Snijd uit de deegrestjes van de taartbodem enkele reepjes.
  • Leg ze als versiering op de frangipane vulling
  • Bak de taart in een voorverwarde oven van 170°C
  • Bak de taart 50 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Afwerking glutenvrije frangipane taart

  • Meng enkele eetlepels bloemsuiker met enkele druppels water en amandelextract.
  • Meng goed, zo krijg je een suikerglazuur.
  • Doe dit glazuur bovenop de taart

Smakelijk!

Ook het recept voor de rabarberschuimtaart is een aanrader.

2 reacties

  • Katrien Van Cutsem

    Beste

    De witte suiker die je gebruikt in de vulling en voor de taartbodem, is dit bloemsuiker? Of kristalsuiker?
    Hou je ons hiervan op de hoogte aub? Dan ga ik asap je receptje eens uitproberen.
    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groeten

    Katrien

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *